Відповідальність

2 views

4. Відповідальність. Як елемент інтелектуального ставлення, відповідальність означає здатність передбачати ймовірні наслідки будьяких майбутніх кроків та заздалегідь пристосовуватися до них, тобто враховувати їх, визнавати їх як дію, а не тільки як вербальну узгодженість. Ідеї, як ми вже переконалися, — це внутрішні погляди й методи, що сприяють віднайденню розв’язання у безвиході, прогнозують і розраховують впливи та реакції. Було б надто легко думати, що хтось сприймає твердження чи вірить якійсь істині, коли не бачить їхнього застосування, а тільки поверхнево й неглибоко досліджує, що випливатиме з такого сприйняття. Спостереження й визнання, переконання й узгодження — ось імена цієї лінивої згоди із зовнішнім світом.

Було б добре, якби навчання опиралося на кілька фактів та істин, як припускаємо, на кілька прийнятних речей, якби спрацьовувала невелика кількість інтелектуальних ситуацій, де переконання означає щось реальне, ідентифікацію себе з деяким типом поведінки, яка вимагає, окрім іншого, і передбачення результатів. Незмінно погані результати через надмірне ускладнення шкільних предметів, перевантаженість учнів уроками — не просто проблема, нервове на

пруження чи поверхневе ознайомлення, а провал, що допоможе зрозуміти, що таке справжнє пізнання предмета, уявлення про нього. У цьому аспекті інтелектуальна відповідальність має стислі стандарти. їх можна будувати тільки через практику, дотримуючись того змісту, який уже набуто, і діючи згідно з ним.

Ретельність інтелекту слугує еквівалентом того почуття, яке ми вище назвали відповідальністю. Можемо розрізняти суто фізичну ретельність, такий різновид механічного і виснажливого навчаннямуштри. Власне ретельність інтелекту означає проникнення в суть речі. Вона залежить від єдности мети та узгоджених із нею елементів предмета, а не великої кількости непов’язаних деталей. Ретельність виявляється у наполегливості, у якій з усією повнотою розвивається значення мети, а не в увазі, хоч яка вона усвідомлена, до кроків діяльности, накинутої й диктованої ззовні.


Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Партнерські посилання: